Bikefit af nykåret dansk mester i paratriatlon

Opdateret: 10. sept. 2019

Paratriatleten Sebastian Jensen, som er nykåret dansk mester i sprint og kommende VM deltager i paratriatlon i Lausanne til september. Paratriatlon består af disciplinerne: 750m svømning, 20km cykling og 5 km løb. 

Sebastian har en protese på venstre underben, som han bærer efter en ulykke i sine unge år. Han har dyrket paratriatlon på elite niveau i ca. 6 år.

Målet med bikefittet var at optimere positionen på cyklen og udligne en ubalancen i pedaltrådet, afprøve en ny protese og opnå nogle ekstra sekunder på de 20 kilometers cykling.

Til paratriatlon har Sebastian to forskellige proteser; én til løb og én til cykling. I dagens anledning havde Sebastian taget sin bandagist, Toke Seir Novak fra Sahva med, så den nye protese kunne blive tilrettet og efterjusteret med øje for at opnå den bedst mulige position og symmetri på cyklen. Sebastian største gene før bikefittet var ømhed i venstre hoftebøjer, hvilket sandsynligvis skyldes de stramheder, Sebastian har omkring højre hofte kombineret med en øget muskelaktivitet i hoftebøjerne under pedaltrådet.

Ved bikefittet testede vi positionen på cyklen med både den gamle protese og den nye protese, og vi målte ændringerne i symmetrien. Sebastian kunne før bikefittet oplyse at wattfordelingen fordelt på højre og venstre side var 41-59% ved kørsel på landevejen, hvilke må siges at være imponerende taget i betrækning af et manglende underben. Det bliver spændende at se hvor meget af denne forskel, der bliver udlignet efter bikefitte med den nye protese.

Efter bikefittet med den ny protese er der sket følgende ændringer: Sadlen er blevet skubbet 2,5 cm længere tilbage, styrets ekstensionsbars er blevet flyttet 2 cm tilbage, den nye protese har fået klampen indstillet, så den er placere 6 cm længere fremme, klamperne er vinklet efter fødderne og hoftens naturlige ud- og indadrotation. Samlet set ændringer der har øget symmetrien og dermed positionen på cyklen, hvorved Sebastian opnår et mere dynamisk pedaltråd.


Efter bikefit med ny protese. Sadlen er flyttet 2,5 cm længere tilbage, hvilket medfører bedre symmetri.

Plumline (knæ til pedalarms enden) efter bikefittet: højre: 16,5 cm, venstre: 18 cm (før bikefit højre: 17 cm, venstre 21,5 cm). Derved mindre forskel, da det må antages, at der sker en forkydning mellem knæ og protese i trådet.

Efter bikefittet: Her ses at hoftevinklen er øget. Derved vil de store arterier i hoften, være mindre udsat for af klemning som følge af den kompakte position på cyklen. 

Efter bikefittet (billede nr 2); ses en mere symmetrisk position, i punktet hvor venstre ben er i toppunktet af trådet. De to knoglefremspring der ses under trøjekanten, hvor vinklen måles fra er nedsat fra 6,6grader til 1,2 grader. 


Det bliver spænde at følge Sebastians VM til September. Jeg ønsker ham held og lykke

Johannes Kaluzny, fysioterapeut Bikeoptimize.


158 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle