Sadelproblemer? Hvilken sadel skal jeg skifte til?


De fleste cykelryttere kender til problemer med ondt i bagdelen, følelsesløshed i skridtet og det, der er værre. For årtier siden var løsningerne begrænsede, hvilket bl.a. skyldes, at sadlerne ofte var lavet til små italienske mænd på 50 kg. Udvalget af sadler var dengang begrænset til få mærker og få udformninger, men med tiden har udviklingen skabt flere interessante produkter, der tilgodeser flere behov. I dag findes der sadler med udskæring, sadler med manglende næse, brede sadler, smalle sadler og sadler i forskellige hårdheder. Det er derfor vigtigt at finde en sadel, som passer til dit behov. Grundlæggende findes der ikke nogen dårlige sadler, men behovene er mange.

Midt i en cykelsæson oplever mange cykelryttere problemer med deres sadel. Spørgsmålet er derfor, om det er sadlens position eller udformning, der er skyld i problemerne. Ofte kan begge årsager være grunden, men en god ide er typisk at give sadlen endnu en chance. Først vil jeg anbefale dig at foretage nogle små ændringer på cyklens indstilling:


1. Sæt styret op. En lav position af styret kan ofte medføre en øget vægtbelastning på sadlen. Prøv derfor at sætte styret op ved at vende frempinden eller sætte en ”spacer” (spændeskive) under frempinden.


2. Sæt sadlen 3-5 mm ned. OBS. hvis sadlen sættes yderligere ned, skal sadlen tilsvarende skubbes frem.

Hvis de to forslag ikke gav pote, vil jeg anbefale dig at besøge din lokale cykelsmed og afprøve et par testsadler eller at afprøve en cykelbuddies sadel. Vær ikke bange for at justere på både sadelhøjde, sadelposition samt sadelvinkling.


Hvilken sadel skal så vælges? En tommelfingerregel er, at smidige ryttere skal have hårde sadler, og mindre smidige ryttere skal have bløde og kurvede sadler. Denne regel holder dog ikke altid. En bedre indikator kan være at vurdere din position på cyklen. Hvis du har en meget aggressiv position (dvs. en lav og aerodynamisk stilling), er blød polstring ofte ikke nødvendigt. Ryttere der kører i en aggressiv position, lægger mindre pres på sadlen, da de ”letter” en lille smule fra sadlen, hvorved meget kraft overføres til pedalerne. Den aggressive position kræver en flad sadel uden runding bagtil, da bækkenets stilling skal have lov til at vinkles fremover.

Ved en mindre aggressive position (typisk for MTB-rytteren, bjergryttere og motionisten) lægges presset ofte længere tilbage på sadlen. Derfor er valg af en sadel med udskæring ofte en god ide, da trykket på skridtet herved nedsættes. Se grafikken nedenfor og vurder selv, hvor du lægger trykket på din saddel. Prøv dig frem eller kom ind og få en snak om sadler hos BIKEOPTIMIZE.

149 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle